×

Wereldwijd tekort aan plastic en non-woven

8 maart 2021 3 min. Leestijd

Europese fabrikanten zijn getroffen door een sterke stijging van de prijs van polymeerharsen die worden gebruikt om plastic te maken, die is gestegen tot het hoogste niveau in zes jaar vanwege de sterke vraag en een teruglopend aanbod.

Als de prijzen hoog blijven, kunnen extra kosten worden doorberekend aan supermarkten, andere detailhandelaren en consumenten, aangezien de marges van bedrijven die plastic harsen omzetten in een verscheidenheid aan huishoudelijke en industriële producten hieronder lijden.

De prijzen van polyethyleen en polypropyleen, de meest gebruikte kunststofharsen, zijn sinds december met 25 procent gestegen tot € 1.500 per ton, het hoogste niveau sinds 2015, volgens marktinformatiedienst ICIS.

De liquiditeit op de markt is ook opgedroogd omdat de voorraden zo laag zijn, wat een “verwoestend” effect heeft op de industrie, zei Ron Marsh, hoofd van Polymers for Europe Alliance.

Er zijn ongeveer 50.000 kleine tot middelgrote kunststofverwerkingsbedrijven in Europa, die verschillende soorten kunststofhars verwerken tot voedselverpakkingsproducten, plastic zakken, plastic films, containers en flessen.

Tekorten aan gigantische plastic zakken, die worden gebruikt om farmaceutische ingrediënten te mengen, bedreigen ook de uitrol van Covid-19-shots over de hele wereld, een ander voorbeeld van het belang van het synthetische materiaal.

De kunststofprijzen in Europa behoorden een groot deel van 2020 tot de laagste ter wereld, maar zijn de afgelopen maanden sterk gestegen als gevolg van tekorten en een sterke vraag.

Een afname van het gebruik / kraken van ruwe olie, waarvan de plastic harsen zijn afgeleid, droeg ook bij aan de opwaartse druk op de prijzen.

Naast de prijzen van grondstoffen stijgt voor specifieke materialen de prijs exponentieel door de toegenomen vraag. Een voorbeeld hiervan zijn polypropyleen non-wovens. Dit materiaal wordt in de industrie veel gebruikt voor vloeistof en luchtfiltratie, maar nu ook in (veel grotere mate) de productie van mondmaskers. Door de wereldwijd toegenomen vraag naar “persoonlijke beschermingsmiddelen” wordt de prijs van filterzakken en filterpapier soms wel 40% hoger!

Niet altijd is de keuze voor een Polypropyleen of Polyethyleen filtermateriaal bewust gemaakt. Vaak is er de mogelijkheid om dit materiaal uit te wisselen voor een goedkoper of beter beschikbaar materiaal. Nu en in de toekomst. Onze experts kijken graag mee naar uw filter proces om hierin te adviseren!

 

filtertechniek personeel 2

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over filtertechniek

logo-ecotax-roodwit Created with Sketch.

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands