×

Kan ik een Filtermist aansturen met een frequentie regelaar?

16 mei 2023 2 min. Leestijd

Wat is een frequentie regelaar
Een frequentieregelaar, ook wel bekend als een frequentieomvormer of een variabele-frequentie-aandrijving (VFD), is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt om de snelheid van een elektromotor te regelen door de frequentie en spanning van de stroom die naar de motor wordt gevoerd te variëren. Een frequentieregelaar kan worden gebruikt om de snelheid van een motor nauwkeurig te regelen over een breed bereik, wat bijvoorbeeld handig kan zijn bij industriële toepassingen waarbij verschillende snelheden nodig zijn voor verschillende processen. Door het gebruik van een frequentieregelaar kan ook energie worden bespaard, omdat de motor alleen de hoeveelheid stroom ontvangt die nodig is voor de gewenste snelheid, in plaats van meer stroom te ontvangen dan nodig is en die extra stroom om te zetten in warmte. Frequentieregelaars worden veel gebruikt in industriële toepassingen zoals pompen, ventilatoren, compressoren en transportbanden.

 

Aandachtspunten en overwegingen
Doordat een frequentie regelaar het opstart patroon kan bepalen kan deze zo worden ingesteld dat de Filtermist langzamer opstart. Dit heeft een positief effect op de levensduur van de motorrubbers. Er zijn ook frequentie regelaars die van 230V-1P naar 400V-3P omvormer. Dit kan gunstig zijn als er geen 400V, 3 fase beschikbaar is op de installatie locatie. De Frequentie regelaar kan de filtermist harder en zachter laten draaien. Door de filtermist op 60Hz te laten draaien neemt het afgezogen volume toe. Door de Filtermist op 40 Hz te laten draaien neemt het volume af. Let op! Door de Filtermist langzamer te laten draaien neemt ook de efficiëntie van de filtermist af omdat de centrifugaal werking afneemt. Het is niet raadzaam de Filtermist langzamer dan 40 Hz of sneller dan 60 Hz te laten draaien.

De frequentie regelaar kan vertraagd afvallend worden ingesteld, dit wil zeggen dat na het wegvallen van het schakelcontact de filtermist nog enige minuten na kan draaien. Dit kan een positief effect hebben op de afzuiging omdat ook na het stoppen van de bewerking nog nevel wordt afgezogen. Een bijkomstigheid is dat als de bewerking weer verder gaat binnen de tijd van het naaidraaien de Filtermist niet twee hoeft op te starten, wat op zijn beurt weer gunstig is voor de levensduur van de trillingsdempers.

De bediening van de van de Filtermist moet gekoppeld zijn aan de start en het einde van een programma. Dit moet niet gelijkgaan met het draaien van de spindel of de koeling dan zijn er te veel opstart momenten.

Samenvatting
– Frequentie regelaar zo instellen dat deze langzaam opstart
– Frequentie regelaar instellen tussen de 40Hz en 60Hz
– Er zijn frequentie regelaars die van 230V, 1 fase omvormen naar 400V, 3 fase.
– Frequentie regelaar vertraagd laten uitgaan, tenzij dit al in het CNC programma is opgenomen
– Startpuls van Filtermist niet gelijk met koeling of spindel

filtertechniek personeel 2

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over filtertechniek

logo-ecotax-roodwit Created with Sketch.

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands