×

Hoe werkgevers gezonde longen kunnen beïnvloeden

4 mei 2020 3 min. Leestijd

Adem in … en adem uit. Ademen. Het is een van de meest fundamentele menselijke functies die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Voor mensen met luchtwegaandoeningen zoals COPD, astma en longkanker is het vermogen om gemakkelijk te ademen echter een luxe die ze misschien niet meer hebben. Iets dat onbewust moet zijn, wordt een bewuste inspanning en alledaagse taken kunnen onmogelijk worden.

De huidige Coronavirus-pandemie heeft de longgezondheid scherp in beeld gebracht – het wordt algemeen erkend dat ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen met langdurige aandoeningen, waaronder longaandoeningen, het grootste risico lopen op het ontwikkelen van ernstige ademhalingsmoeilijkheden en andere mogelijk dodelijke complicaties .

Er zijn een aantal maatregelen die individuen kunnen nemen om hun longen gezond te houden. Deze omvatten:

  1. Stoppen met roken
  2. Trainen om de longcapaciteit te vergroten
  3. De luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren door filters te gebruiken en stof en schimmel in de atmosfeer te minimaliseren

Er zijn ook maatregelen die werkgevers kunnen nemen om ervoor te zorgen dat hun werknemers schone en veilige lucht inademen. Voor bedrijven die producten vervaardigen, betekent dit dat zij ervoor moeten zorgen dat hun productiefaciliteiten zijn uitgerust met effectieve afzuiging om luchtverontreinigende stoffen, waaronder olienevel, stof, rook en vezels uit de lucht te verwijderen.

De meeste volwassenen ademen tijdens het rusten 12-20 keer per minuut in en uit. Dit komt neer op 17.280 tot 28.800 ademhalingen per dag. Het gemiddelde van deze cijfers is 23.040, wat overeenkomt met 960 ademhalingen per uur, dus als u acht uur (de lengte van een gemiddelde werkdag) in een vervuilde omgeving doorbrengt, kunnen werknemers mogelijk elke werkdag 7.680 ademhalingen van verontreinigde lucht inademen.

Het inademen van fijnstof kan leiden tot een reeks aandoeningen van de luchtwegen, waaronder astma, overgevoeligheidspneumonitis (ook bekend als extrinsieke allergische alveolitis), COPD en verschillende soorten kanker. Al deze ziekten zijn ernstig en kunnen dodelijk zijn, maar het inademen van besmette lucht op het werk is volledig te voorkomen door het gebruik van effectieve controlemaatregelen. Dit feit heeft de Britse Health and Safety Executive (HSE) ertoe aangezet om zich te concentreren op het verminderen van beroepsmatige longziekte door te pleiten voor het gebruik van een reeks controlemaatregelen, waaronder LEV-systemen (lokale afzuigventilatie).

Monitoring en onderhoud
Ervoor zorgen dat controlemaatregelen werken zoals bedoeld, is ook van vitaal belang voor de bescherming van de gezondheid van de longen. Extractie kan in eerste instantie werken, maar er moet regelmatig worden gecontroleerd of de vereiste luchtstroom behouden blijft. ‘verstopte filters’ of verstoppingen in de kanalen kunnen de prestaties van het systeem beïnvloeden, wat betekent dat hoewel werkgevers denken dat de lucht in hun faciliteit schoon is, is dit mogelijk niet het geval is.

Bewakingssystemen inclusief manometers en Filtermist’s F-monitor zijn eenvoudig te gebruiken, visuele apparaten die machinebedieners onmiddellijk waarschuwen voor mogelijke problemen, terwijl regelmatig onderhoud ervoor zorgt dat de vereiste prestaties behouden blijven.

Binnen het VK is regelmatige LEV-tests, door een competente persoon, ook een wettelijke vereiste onder COSHH-voorschriften. Alle systemen moeten minstens één keer per 14 maanden worden getest, afhankelijk van de aard van de toepassing.

Ondersteuning van de longgezondheid van de werknemer
Filtermist en Ecotax ondersteunen de longgezondheid van werknemers al meer dan 25 jaar door een breed scala aan producten en diensten te produceren en te leveren die zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de lucht in werkomgevingen schoon en veilig is om te ademen. Het bedrijf schrijft al lange tijd over de belangrijke rol die werkgevers kunnen spelen bij het beschermen van de gezondheid van hun werknemers, en publiceert onder meer:

Fabrikanten moeten mensen beschermen tegen olienevel
Het probleem van vervuiling: binnen- en buitenlucht
De voordelen van Clean Air Guide – Waarom schone lucht essentieel is voor gezondheid en veiligheid

filtertechniek personeel 2

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over filtertechniek

logo-ecotax-roodwit Created with Sketch.

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands