×

Olienevel en -damp afzuiging

Verontreinigde werkomgeving?

Olienevel en -damp vormen een risico voor de gezondheid van medewerkers. Bij veel bewerkings- en gereedschapsmachines ontstaat olienevel en oliedamp in de lucht. Door goede nevelfiltratie wordt de nevel en damp afgezogen en gezondheidsrisico’s voorkomen. Daarnaast voorkomt het gladde vloeren, vieze oppervlakten en het aantasten van elektrische componenten.

Voorkom gezondheidsrisico’s en voldoe aan wetgeving

Het is dus van belang de schadelijke olienevel en oliedampen af te zuigen. Het inademen van olienevel of -damp kunt u klachten krijgen aan de luchtwegen. Met onze olienevelfilters wordt de olienevel en -damp zowel afgezogen als gefilterd. Door de lucht uit de machine terug te blazen in de werkruimte wordt er geen warmte naar buiten geblazen. Dit levert een besparing op voor de verwarming van het pand. De gefilterde olie loopt terug via een retourslang naar de gewenste plek.

Met onze filters oplossingen profiteert u van:

 1. Een gezonde werkplek voor uw werknemers
 2. Geen stilstand en dure reparaties van de machines
 3. Hergebruik van warmte
 4. Een laag energieverbruik
 5. Het ruimschoots voldoen aan de ARBO en de milieunormen

De limietwaarde in de lucht voor olienevel- en dampen is vastgesteld op 5 mg/m3. Deze waarde wordt de MAC-waarde genoemd: de ‘Maximaal Aanvaarde Concentratie’-waarde. Het is strafbaar om deze waarden niet na te leven. Het is tevens schadelijk voor de werknemers die zich in de oliedampen en -nevel bevinden.

Hoe ontstaat olienevel?

De nevel ontstaat door verspanende werken en het gebruik van koelvloeistof of emulsie. De fijne oliedeeltjes stijgen de lucht in. Hierdoor ontstaat er olienevel of oliedamp. De olienevel is dusdanig klein dat het niet waarneembaar is voor het blote oog, de doorsnede van een druppel nevel is ongeveer 1 µm (micrometer). Bij oliedampen spreken we van druppels die in doorsnede groter zijn dan 1 µm. De nevel wordt over de werkplaats verdeeld en veroorzaakt veel viezigheid. Het vormt een vettige laag die zorgt voor gladde vloeren en vieze oppervlakte. Naast olienevel en oliedamp kan er ook bij hoge temperatuur rook vrij komen.

Oplossingen

Om de gezondheid van de werknemers te beschermen is het belangrijk om de olienevel en oliedampen te filteren. De olienevelfiltratie zuigt de schadelijke stoffen af en filtert de lucht. Ecotax biedt oplossingen van Filtermist en Absolent.

Filtermist heeft twee verschillende series:

 1. Filtermist S-serie: een compacte serie voor kleinere bewerkingsmachines
 2. Filtermist FX-serie: een serie voor zware machines

Ook Absolent heeft meerdere filterseries beschikbaar:

 1. A-mist: geschikt voor olienevel
 2. A-smoke: geschikt voor rook en olienevel
 3. A-line: compacte unit, geschikt voor rook en olienevel
 4. A-dust: geschikt voor droge stof

 

Meer informatie over onze nevelfiltratie oplossingen?

Voor vrijblijvend advies op maat kunt u contact opnemen. Naast nevelfiltratie hebben we ook alles in huis voor vloeistoffiltratie en luchtfiltratie. De oplossing voor ieder bedrijf!

  Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over filtertechniek

  Steenpad 13
  4797SG Willemstad
  The Netherlands