×

Olienevel en Oliedamp

Nevelfiltratie van olienevel en oliedamp voorkomt gezondheidsproblemen. Olienevel- en damp kunnen een risico vormen voor de gezondheid van medewerkers. Bij bewerkings- en gereedschapsmachines ontstaan deze dampen. Het is niet alleen slecht voor de gezondheid, ook worden de elektrische componenten bedreigd. De lucht rondom de machines bevat olienevel of oliedamp, dit is slecht voor de werking van de componenten.

Hoe ontstaat olienevel?

De nevel ontstaat door verspanende werken en het gebruik van koelvloeistof of emulsie. De fijne oliedeeltjes stijgen de lucht in. Hierdoor ontstaat er oliedamp. De nevel is dusdanig klein dat het niet waarneembaar is voor het blote oog. De oliedamp is wel herkenbaar. De druppels zijn in dit geval groter dan 1 µm. De nevel wordt over de werkplaats verdeeld en veroorzaakt veel viezigheid. Het vormt een vettige laag die overal op ligt.

Om de gezondheid van de werknemers te beschermen is het belangrijk om de olienevel en oliedampen te filteren. De nevelfiltratie zuigt de schadelijke stoffen meteen af en filtert de lucht. Ecotax biedt oplossingen van Filtermist en Absolent. Filtermist heeft twee verschillende series:

 1. Filtermist S-serie: een compacte serie voor kleinere bewerkingsmachines
 2. Filtermist FX-serie: een serie voor zware machines.

Ook Absolent heeft meerdere filterseries beschikbaar:

 1. A-mist: geschikt voor olienevel
 2. A-smoke: geschikt voor rook en olienevel
 3. A-line: compacte unit, geschikt voor rook en olienevel
 4. A-dust: geschikt voor droge stof

Nevelfiltratie: voorkom gezondheidsrisico’s

Het is van belang de schadelijke nevel en dampen meteen af te zuigen. Onze filters zorgen voor een optimale nevelfiltratie. De nevel wordt zowel afgezogen als gefilterd. U hoeft niet bang te zijn dat u meer moet stoken door de filtersystemen. De verwarmde binnenlucht wordt niet naar buiten geblazen waardoor het binnen koud wordt.

Met onze filters oplossingen profiteert u van:

 1. Een gezonde werkplek voor uw werknemers
 2. Geen stilstand en dure reparaties van de machines
 3. Hergebruik van warmte
 4. Een laag energieverbruik
 5. Het ruimschoots voldoen aan de ARBO en de milieunormen

De limietwaarde in de lucht voor olienevel- en dampen is vastgesteld op 5 mg/m3. Deze waarde wordt de MAC-waarde genoemd: de ‘Maximaal Aanvaarde Concentratie’-waarde. Het is strafbaar om deze waarden niet na te leven. Het is tevens schadelijk voor de werknemers die zich in de dampen en nevel bevinden.

Meer informatie over onze nevelfiltratie oplossingen?

Hulp nodig? Stuur ons een e-mail. U kunt ons ook bereiken door te bellen naar 0168 47 30 30. Stel uw vragen aan ons door middel van het contactformulier. We geven zo spoedig mogelijk antwoord op al uw vragen.

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over filtertechniek

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands