×

FFP2 nodig?

Ons inzicht op deze vraag

Er zijn veel tegenstrijdige meningen in de media over welke producten wel of niet zouden beschermen tegen het Coronavirus. Het model wat wij maken is afgeleid van een model van de UZA en gebruikt een gekeurd filtermateriaal.

Het maakt gebruik van EN779:2012  klasse F8 filtermedium. Het materiaal heeft volgens ISO16890 een efficiëntie heeft van ISO-ePM1 70%, chirurgische mondkapjes zijn van een soortgelijk materiaal gemaakt.

We krijgen veel verzoeken om FFP2 maskers en het materiaal hiervoor. Er zijn ook veel speculaties op internet of masker werken. En welk type je het beste kunt gebruiken.

Allereerst is het natuurlijk zo dat in tijden van schaarste, ‘alle beetjes helpen’. Maar als we een initiatief starten willen we dat natuurlijk zo goed mogelijk doen. Met ons zijn er vele anderen die willen helpen, een van ons voorbeelden is het UZA  die vrijwilligers oproept om mondkapjes te maken.

Daarnaast is er de discussie of chirurgische mondmaskers wel effectief zijn. Uit onderzoek van een Amerikaans ziekenhuis blijkt dat de chirurgische mondmaskers even effectief zijn als N95 maskers in het voorkomen van virusoverdracht. De conclusie uit het rapport is dat dit waarschijnlijk komt omdat een groot deel van de virusoverdracht gebeurt door hand-gezicht contact.

Een soortgelijk onderzoek werd gedaan in een Canadees ziekenhuis, waarbij een test gedaan werd onder 446 leden van het personeel.

We denken hieruit de conclusie te kunnen trekken dat de maskers zeker een preventieve werking hebben bij het verspreiden van het virus.

  1. https://www.uza.be/oproep-vrijwilligers
  2. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/184819
  3. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2749214
filtertechniek personeel 2

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over filtertechniek

logo-ecotax-roodwit Created with Sketch.

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands